Banksparen pensioen

Door | 5 januari 2013

Er wordt vaak gesproken over banksparen pensioen, maar heb je enig idee wat dat voor je kan betekenen? Er wordt in dit artikel uitgelegd wat banksparen pensioen is en wat de voordelen zijn. Aan de hand van deze informatie kun je zelf de keuze maken of dat het voor jou wel of niet voordelig uit zal pakken als je hier voor gaat kiezen.

 

Wat is banksparen pensioen?

Als je kiest voor banksparen pensioen dan heb je de mogelijkheid om te sparen of te beleggen voor een aanvulling op je pensioen, dit doe je wanneer je er sprake is van een pensioengat. Veel mensen kennen het ook wel onder de naam lijfrente, dat is namelijk een verzekeringsvorm waar dit vroeger mee kon. Het banksparen pensioen bestaat uit twee fasen. Je hebt de eerste fase waarin je geld gaat sparen of gaat beleggen, dit noemen we dan ook wel de opbouw fase. Dan is er nog een tweede fase en dat is de fase waarin het opgebouwde kapitaal uit wordt gekeerd, en dat is de uitkeringsfase. Bij de eerste fase ga je kapitaal opbouwen voor de oude dag uitkering. Je kunt per maand een vaste premie betalen of je gaat per jaar een vast bedrag storten, dat noemen we dan ook wel de koopsom: dit is dus het ingelegde bedrag, dit spaar je of ga je beleggen. Deze inleg geeft je een belastingvoordeel want deze kan worden afgetrokken. Deze fase noemen we ook wel de uitgestelde lijfrente. Dan is er de tweede fase van banksparen pensioen, als de eerste fase voorbij is dan kan het zijn dat de looptijd voorbij is en dan komt het kapitaal dat je op hebt gebouwd vrij. Je gaat zoeken naar een bank of een verzekeraar, waar je het bedrag onder kunt brengen. Zij keert je dan levenslang of gedurende een aantal jaren een vast bedrag uit, dit is dan een deel van je kapitaal. De uitkering is hierbij wel belast en dit noemen we ook wel direct ingaande lijfrente.

 

Kies jij voor banksparen pensioen?

Nu je de mogelijkheden van banksparen pensioen kent, kun je zelf de keuze maken of het jou interessant lijkt. Je kunt iedere maand bekijken welk bedrag je kunt missen en dat bedrag zet je dus apart, dat is dus om het pensioengat te vullen, dit is een goede keuze wanneer je er ook wat voor voelt. Het kan namelijk een leuk bedrag opleveren als je dat zo gedurende een hele periode gaat sparen. Je kunt op internet eens naar ervaringen kijken van mensen die gekozen hebben voor banksparen pensioen, zij vertellen dan over de bedragen die ze hebben uitgekeerd of hoe dat zij het hebben geregeld. Je kunt ook kijken welke banken en verzekeringen er bij de tweede fase gekozen kunnen worden en wat de voordelen zijn, want ook daar heb je tijd voor nodig om dat onderdeel van het banksparen pensioen goed te regelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *